NLdoet & Jongeren
We vinden het leuk als er jongeren/scholieren deelnemen aan onze NLdoet activiteit, hoe kunnen wij hen enthousiast maken?
NLdoet is een geschikte mogelijkheid voor jongeren om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Zo zouden jullie per mail contact kunnen leggen met o.a. middelbare scholen, ROC's/ MBO's of sportverenigingen in de directe omgeving om te laten weten dat jullie organisatie vrijwilligers zoekt. Dit kan bijvoorbeeld door:
- het sturen van een mail met uitleg over NLdoet, jullie activiteit en waarom het leuk is om mee te doen zodat docenten dit tijdens de les onder de aandacht kunnen brengen.
- hen te vragen jullie flyer op te hangen op een algemeen prikbord;
- jullie oproep mee te laten nemen in een nieuwsbrief;
- de oproep te delen op jullie (social) mediakanalen en familie/vrienden/kennis te vragen deze te reposten.
Op de pagina Ertoe doen als maatschappelijke organisatie vinden jullie algemene tips voor het vergroten van jullie bereik.
Voor wat voor soort activiteiten kunnen wij jonge vrijwilligers vragen?
Houd er bij het aanbieden van de activiteit mee dat niet alle soorten werkzaamheden geschikt zijn voor jongeren onder 16 of 18 jaar. Dit kunnen jullie als organisatie zelf het beste beoordelen. Bied je als organisatie meerdere taken aan? Vermeld dan in de bijzonderheden of de activiteit zelfstandig of onder begeleiding van een volwassene uitgevoerd kan worden. Je kunt ook bij het aanmelden van een activiteit aangeven of deze geschikt is voor scholieren.
Wie is er verantwoordelijk voor de scholieren tijdens de activiteit, hoe zijn zij verzekerd?
Komen er scholieren vanuit school helpen en heb je vragen over hun begeleiding? Neem dan contact op met de betreffende school.
De verzekering van iedereen die meedoet aan NLdoet, van organisaties tot vrijwilligers, is de verantwoordelijkheid van de organisatie die de activiteit organiseert. Soms regelt de gemeente een verzekering voor vrijwilligers. Het Oranje Fonds is niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of schade tijdens NLdoet.
Moeten wij als organisatie contact onderhouden met de school als er scholieren komen helpen?
Nadat de contactpersoon (dit kan een docent zijn maar ook een scholier zelf) de groep via de website heeft aangemeld voor de activiteit ontvangen zij de contactgegevens van jullie organisatie. Het contact loopt vanaf dat moment niet meer via het Oranje Fonds maar rechtstreeks tussen de maatschappelijke organisatie en de contactpersoon (vanuit school).
Hoe kan ik na NLdoet jongere vrijwilligers vinden?
Op zoek naar jongere vrijwilligers? Misschien kunnen jullie een project aanmelden bij de Maatschappelijke Diensttijd. Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving.
Vanaf welke leeftijd mag je je inzetten als vrijwilliger bij NLdoet?
Via de button ‘’activiteit zoeken’’ kan je een activiteit bij jullie in de buurt vinden en zoeken op activiteiten die geschikt zijn voor middelbare scholieren. Er is geen minimum leeftijd om mee te doen aan NLdoet, maar check altijd even bij de organisatie of kinderen / jongeren welkom zijn.
Wat kan ik doen om vrienden/klasgenoten/kennissen te laten weten dat ze mee kunnen doen aan NLdoet als vrijwilliger?
Op de site vind je promotiematerialen, zoals posters. Op de site staat ook een presentatie over NLdoet, waarin duidelijk wordt uitgelegd wat NLdoet is. Er zijn ook gifjes beschikbaar op Instagram en WhatsApp. Leuk om bijvoorbeeld toe te voegen aan je Instagram story. Je vindt ze door te zoeken op: #nldoet of #oranjefonds
Wij willen met de hele klas meedoen, kunnen we met z’n allen op één activiteit terecht?
Organisaties hebben over het algemeen tussen de 10 en 25 vrijwilligers nodig. Wil je met meer mensen helpen? Kijk dan bijvoorbeeld bij activiteiten van grotere zorginstellingen of natuurorganisaties. Zij hebben vaak meerdere kleine activiteiten, maar wel op dezelfde locatie.
Moeten wij een docent/begeleider meenemen naar de activiteit?
Dit zal per activiteit verschillen, stem dit daarom af met de organisatie waar je je als vrijwilliger hebt aangemeld.
Mogen wij onder schooltijd deelnemen aan een activiteit?
NLdoet vindt op vrijdag én zaterdag plaats, zodat deelnemende organisaties de keuze hebben hun activiteit op een werkdag of een vrije dag aan te bieden. Op deze manier kunnen er meer mensen meedoen. Na het inschrijven voor de activiteit loopt het contact direct via jou als vrijwilliger of de contactpersoon (als je je inschrijft als groep) met de organisatie en niet via het Oranje Fonds. Je bent daarom zelf verantwoordelijk voor het vragen om toestemming aan jouw school om lesuren te missen. Hou er rekening mee dat de activiteit een hele schooldag of een gedeelte daarvan in beslag neemt.
Kunnen we deelname aan NLdoet gebruiken voor de maatschappelijke opdracht en/of stage voor school?
Informeer bij je opleiding of je de deelname aan NLdoet mag inzetten voor een cijfer of studiepunt. Moet je bijvoorbeeld een maatschappelijke stage doen voor een minimaal aantal uur? Dan kan je terecht bij Maatschappelijke Diensttijd om een MDT-traject te volgen waarbij je je talenten ontwikkelt en wat betekent voor een ander.
Ik zou na NLdoet vaker vrijwilligerswerk willen doen, waar kan ik terecht?
Enthousiast geworden over vrijwilligerswerk en wil je vaker iets doen? Kijk dan bij onze tips of bezoek de website van Maatschappelijke Diensttijd (MDT).
Ook het Oranje Fonds kan je verder helpen als je een goed idee hebt om samen met andere jongeren ertoe te doen in jouw buurt, wijk of ergens anders. Heb je geld nodig om jouw goede idee uit te voeren? Vraag dan een Oranje Ticket aan tot 5.000 euro!
Welke mogelijkheden zijn er nog meer om scholieren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk naast NLdoet?
Een goede site voor jongeren die vrijwilligerswerk willen doen is die van de Maatschappelijke Diensttijd. Als scholier kun je ook terecht op de site van Young Impact. Dit is een organisatie die vrijwilligerswerk onder jongeren stimuleert en altijd veel aanbod heeft.
Ook het Oranje Fonds kan je verder helpen als je een goed idee hebt om samen met andere jongeren ertoe te doen in jouw buurt, wijk of ergens anders. Heb je geld nodig om jouw goede idee uit te voeren? Vraag dan een Oranje Ticket aan tot 5.000 euro!
Hoe kunnen wij NLdoet en het belang van vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen bij leerlingen? Hebben jullie hier een informatiepakket voor?
Download de presentatie over NLdoet om deze bijvoorbeeld tijdens de les te laten zien en de leerlingen te informeren over NLdoet.
Kunnen wij als school ook een activiteit organiseren?
Scholen kunnen ook een activiteit aanmelden voor NLdoet. Bekijk de algemene criteria voor meer informatie over de voorwaarden waar een activiteit aan moet voldoen.
Waarom juist jongeren werven/vinden voor mijn NLDoet activiteit?
De ervaring van vele organisaties die jullie zijn voorgegaan heeft ons geleerd dat hoe jonger jongeren worden betrokken en een positieve ervaring opdoen met vrijwilligerswerk, hoe waarschijnlijk het is dat ze terugkomen. Je investeert dus eigenlijk in een nieuwe pool van vrijwilligers door ze nu al één dag kennis te laten maken, en ze een positieve ervaring met vrijwilligerswerk te geven!