Klimaatbestendig én zelfredzaam
Hoe maken we onze buurt klimaatbestendiger en vergroten we de zelfredzaamheid van bewoners?
Met deze twee vragen gaan we aan de slag tijdens deze NLdoet-activiteit.
Klimaatbestendigheid: uitdagingen en kansen
In onze stedelijke omgeving zijn hevige regenval en hitte momenteel de grootste klimaatgerelateerde uitdagingen (1–3). De risico’s en impact hiervan kunnen worden verminderd door zogenaamde ‘‘nature-based solutions’ (NBS). Vergroening, zoals de aanleg van groene daken en gevels, is een effectieve manier om hitte en wateroverlast te beperken. Zelfs eenvoudige maatregelen, zoals het plaatsen van bladroosters en bladvangers, kunnen al veel leed voorkomen door wateroverlast in appartementen en huizen tegen te gaan.
In onze buurt heeft de grootste Vereniging van Eigenaren (VvE) al een deel van de betegelde binnenplaats vergroend. Dit heeft niet alleen een verkoelend effect in de zomer, maar ook een positieve impact op de biodiversiteit: er is zelfs een egel gespot, een diersoort die het moeilijk heeft in Nederland (4). Omwonenden hebben deze aanpassingen enthousiast ontvangen. Toch zijn er nog veel meer mogelijkheden om onze buurt klimaatbestendig en aantrekkelijker te maken.
Zelfredzaamheid: sociale cohesie versterken
Naast klimaatadaptatie zien we een groeiende interesse in het vergroten van zelfredzaamheid onder buurtbewoners. Dit komt deels door invloed van programma’s en discussies over rampscenario’s, zoals Black Out (5), en lokale initiatieven (6). Zelfredzaamheid draait niet alleen om praktische zaken zoals noodartikelen in huis hebben – denk aan water, een EHBO-kit, een zaklamp en etenswaren (7) – maar ook om sterke sociale netwerken (8).
Juist hier ligt een uitdaging: de sociale cohesie in Leiden, en ook in onze buurt, is relatief laag (6). Door samen te werken aan een thema dat brede interesse wekt, zoals klimaatadaptatie, willen we een diverse groep bewoners activeren. Dit biedt ook kansen om de betrokkenheid van internationale bewoners in onze buurt te vergroten.
Bronnen
1. Runhaar, H., Mees, H., Wardekker, A., Van Der Sluijs, J. & Driessen, P. P. J. Adaptation to climate change-related risks in Dutch urban areas: stimuli and barriers. Reg. Environ. Change 12, 777–790 (2012).
2. KNMI. KNMI’23 Klimaatscenario’s voor Nederland. (2023).
3. Gemeente Leiden. Lokaal Hitteplan Leiden. 14 https://sleutelstad.nl/wp-content/uploads/2022/08/Lokaal-Hitteplan-2.0… (2022).
4. Egel in Nederland | Natuurmonumenten. Natuurmonumenten https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/egel.
5. ‘Grootschalige stroomstoring’ in Black-out | Kijk bij de EO. https://www.eo.nl/tv/black-out.
6. ‘Leiden heeft vrijwilligersorganisatie voor hulp bij rampen hard nodig’ | Sleutelstad. https://sleutelstad.nl/2024/01/24/leiden-heeft-vrijwilligersorganisatie….
7. Rode Kruis: Nederlanders niet goed voorbereid op overstromingen. Rode Kruis Nederland https://www.rodekruis.nl/persberichten/nederlanders-niet-goed-voorberei….
8. Sobhaninia, S. The Social Cohesion Measures Contributing to Resilient Disaster Recovery: A Systematic Literature Review. J. Plan. Lit. 39, 519–534 (2024).
Contact
Resultaat
Wat gaan we doen? Samen bouwen aan een veerkrachtige buurt
Met deze NLdoet activiteit combineren we het praktische met het sociale: het versterken van klimaatbestendigheid én de sociale verbinding tussen buurtbewoners.
1. Buurtbewoners in contact brengen met elkaar om de sociale cohesie te versterken | We gaan samen aan de slag voor een gemeenschappelijk doel onder het genot van een kop koffie, thee, frisdrank en wat lekkers. Zo leren we elkaar beter kennen.
2. Twee gevels vergroenen | Dit helpt zowel tegen hitte, en kan een positieve invloed hebben op het afvoeren van regenwater door het verminderen van piekbelasting op de riolering. Daarnaast zorgt het voor een aantrekkelijker stadsbeeld.
3. Buurtbewoners bewust maken van wat er nog meer mogelijk is om samen, of zelf, te doen om overlast door klimaatverandering te verminderen | We gaan bladvangers installeren. Dit is een activiteit die we gezamenlijk bij een aantal schuurtjes van geïnteresseerde buurtbewoners zullen doen.
Bijzonderheden
We ontmoeten elkaar bij de tuin van Neeltje van Zuytbrouckhof